Pages

Saturday, February 25, 2012

(M)ILYENEK AZ ÖREGEK

Mióta kint vagyunk Amerikában több idős vesz minket körbe. Ez főleg annak köszönhető, hogy a helyi magyarok nagyrésze 56-ban érkezett és az Ő gyermekeik általában már nem maradtak Buffalo-ban, hanem az ország különböző pontjain élnek, így a különböző rendezvényeken, templomban túlnyomórészt Velük találkozunk.

Ezen felül viszont az új gyakorlati helyemen is szinte csak idősek vannak (nagyrészt 70 és 90 között), így az amerikai időseket is látom nap mint nap. Nehéz feladat róluk írni, mert nem könnyű átadni, hogy mennyire más mentalitásuk, gondolkodásuk van. Szemléltetésképp inkább egy pár példát hoznék.

Teljesen frissek szellemileg. Szeretnek a régi dolgokról beszélni, de mégse abban élnek. Összejárnak a barátaikkal, kézműveskednek, önkénteskednek különböző helyeken vagy templomba járnak. Követik a technikát is, rengetnek van ebookolvasója vagy iPad-je, amivel a váróban múlatják az időt. Tudom, hogy ezek azért nagyrészt az anyagiaktól is függenek, de mégis nyitottak rájuk. Ugyanígy nyitottak az utazásra. Simán lemennek Floridába kocsival, ami egynapi kocsikázás, vagy elmennek egy Földközi tengerre kéthetes hajóútra. Az, hogy átrepüljenek Mexikóba, Karib-szigetekre az teljesen normális.

Az, hogy kocsit vezetnek teljesen megszokott, többen az orvosi javaslat ellenére is egyedül jönnek a szemészeti rendelőbe, aztán vagy várnak kicsit a rendelőben vagy próbálnak kitágult pupillával hazajutni! Ez is egyféle extrém sport J

Az viszont, amikor 75 évesen jogging ruhában érkezik a pánciens szeminjekcióra az bennem is kérdéseket vet fel.  A válasz igazán meglepő volt. Teniszezni volt a barátnőjével! Aztán kicsit mesélt, hogy bizonyos szögből már nem veszi észre a labdát, így sokkal inkább érezni kell, hogy merre induljon. Aztán kicsit panaszkodott a lábára, hogy már nem tudja úgy terhelni, mert volt egy kis balesete. Hogy mi? Sielés közben elütötte egy snowboard-os!!! Hetvenöt évesen!

És az az igazság, hogy nem egyedüli ezzel, a héten volt egy 74 éves páciens, aki a parkba jár teniszezni hetente háromszor és panaszkodott a betonpályára, hogy nagyon megterheli a bokáját és ha meghúzódik, akkor 3-4 napot is ki kell hagynia. Figyelnie kell, minden labdára már nem startolhat rá...
Próbáltam mesélni a magyar tapasztalataimról, de nagyon nem értette. Mondta is, hogy ezt saját szemével kellene látnia. Ő úgy gondolja, hogy előre kell gondolkoznia nem szabad se testileg, se szellemileg befásulni.

Nem hallottam Őket betegségekről beszélni, egymásra licitálgatni, hogy kinek van nagyobb kórtörténete vagy szomorkodni azon, hogy öregednek. Lehet, hogy a temetési pénzüket se tették még félre ... ?

Úgy tűnik másképp is meg lehet öregedni!

No comments:

Post a Comment