Pages

Thursday, November 3, 2011

TRICK OR TREAT

Magyarországon is sorra megjelennek a külföldi ünnepek. Mintha nem lenne elég sajátunk! Vagy talán ennek is az az oka, hogy minél többet fogyasszunk, Valentin napkor vásároljuk a bonbonokat, csokikat, képeslapokat... Nos, a halloweent sosem szerettem és nem is értettem, de amerikának köszönhetően ez is megváltozott. Már korábban írtunk róla egy pár gondolatot, ez annak a folytatása. Itt már október elején megjelentek a pumpkinok (sütőtökök, de ez a szó sokkal kedvesebb) a kertekben, teraszokon, ablakokban, boltokban... A teraszokat hol vicces, hol ijesztő rémségekkel rakják tele (pókok, szellemek, csontvázak). 
Az óvodában hasonló készüldés előzi meg az ünnepet, mint nálunk karácsonykor szokott lenni. A gyurma színe is narancsságára változott, a kézműves dolgok is csak ezzel kapcsolatosak voltak és persze kirándulást is szerveztek. (Bevallom, hogy ahova angolra járok, az International Institute-ban is volt buszos kiándulás a farmra.) És nem utolsó sorban megjelentek a sütőtökös fánkok is a boltokban!!! Emesénél az ovódában halloween partyt rendeztek. Be volt osztva, hogy melyik szülő milyen kiegészítőt (poharat, tányért stb. persze halloweenest) visz és a gyerekek is beöltöztek, mint nálunk farsangkor. Emese varázsló volt egy csillogós bordó ruhával, piros cipővel, narancssárga! süveggel és varázspálcával. Még az ovónénik is kitettek magukért, az egyik boszorkány volt, a másiknak pedig pumkin antennás hajpántott vett fel. A tízórai finomságok után is még hihetelen mennyiségű édességgel és meglepetéssel tért haza. Egy szombati baráti látogatás után végképp meg voltunk győzve arról, hogy este mi is nekiindulunk a beszerző körutunknak. 
Ahhoz a házhoz ahol ki volt téve egy világító pumpkin vagy fel volt kapcsolva a lámpa oda be lehetett kopogtatni. Sötétedés után, 6 óra körül indultunk neki, mert itt szintén ez a szokás, a lányokat beöltöztetve, varázspálcával felszerelve. Mi jobban élveztük, mint ők. Volt ahol már a teraszon vártak minket hatalmas tálat tartva a kezükbe. Itt-ott a házigazdák is kitettek magukért, kifestve, jelmezbe bújva. Kopogtatás (fakanál-varázspálcával), Happy Hallowen! Trick or treat! felszólítás és hatalmas édesség bezsebelés a vödrökbe. Volt ahol a házigazdák tukmáltak ránk még egy-két maréknyit, ha a lányok csak szerényen egy csokit mertek elvenni. 8-10 házat biztos meglátogattunk, megcsodálva a díszítéseket és köszöngetve a többi kisgyereknek az utcán, akik szintén a körútjukon voltak. Az eső sajnos el kezdett esni, de a lányokat ez cseppet sem zavarta. Majd hazatértünk, várva a hozzánk látogatókat és átnézve a zsákmányt. 

A felnőttek (mi és a szomszédaink) még nagyobb lelkesedéssel estek neki az édességeknek, mint a gyerekek. Ismét tovább formálódott az ízlésünk és mi is rákaptunk a mogyoróvaj ízére. Most már nem csak reggelire és uzsonnára eszem lekvárral, de csokoládéban is rajongója lettem. Halloween óta nem sütöttem semmi, mert egy egész lavornyi cukorkából, csokoládéból, bonbonból és rágóból válogatunk minden nap! Így már tényleg van értelme a készülődésnek, ünnepvárásnak. És, hogy mi is ez a halloween? Erről bővebben itt:
 http://hu.wikipedia.org/wiki/Halloween





No comments:

Post a Comment