Pages

Friday, January 6, 2012

OCCUPY MOZGALOM

Érdekes jelenség ez itt Amerikában. Szeptember közepén kezdődtek a teljesen békés tüntetések, először csak New York-ban a Wall street-en, majd országszerte. Itt Buffaloban is van a városháza (city hall) szimbolikus épülete előtti téren. A pénzügyi szektor, a korrupció és a társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek ellen és az egész gazdasági válság mögötti számonkérés hiányáért és a bankszektor és a vállalatok politikai befolyása ellen.

Leggazdagabb 1% részesedése az össz jövedelemből
Szó van különböző megoldásokról is, többek között a pénzügyi szektor, vállalatok és gazdagok nagyobb mértékű megadóztatása, ami lehetőve tenné a szegényebbek terheinek a csökkentését. Itt még azt érdekes mellé tenni, hogy az ÁFA 8,75% (New York állam) a személyi jövedelem adó pedig 10-33% közötti.

Vannak dolgok, amik másabbak. Az emberek sokkal inkább magukénak érzik azt, hogy mi történik körülöttük és erről a véleményüket is kifejezik. Nagyon nagy jelentősséget adnak a lobbizásnak és a kapcsolatépítésnek. Ezt itt belenevelik az emberekbe. Már az iskolai képzésük során rengeteg klubba, csoportba tartozhatnak és tartoznak is, ahol megtanulják, hogy hogyan kell dolgokat és embereket menedzselni. 
Amennyiben ez nem elég, akkor pedig minden más módját is megtalálják a véleménynyilvánításnak lásd ez az occupy mozgalom. Most már lassan négy hónapja zajlik fagyban, hóban ott vannak. Non-stop.

Egyszerűen mindenki találkozik Velük, mindenki szembesül a nézeteikkel akár egyetért Velük akár nem. Nem lehet kikerülni a témát, egy aktív jelenség, aminek az üzenete most már szerves része a jövő évi választások vitatémáinak.

No comments:

Post a Comment