Pages

Wednesday, April 18, 2012

ZÖLDSÉG – GYÜMÖLCS - GOMBA

Miután megérkeztünk és felmértük különbőző boltok kínálatát, megdöbbenve láttuk , hogy itt mennyivel többfajta zöldség és gyümölcs kapható , olyanok, amiknek még a nevét sem tudjuk. Banánból legalább négyféle is van, mini, főző, az általunk is ismert és egy negyedik, amiből nem tudom mit lehet készíteni.  A zöld saláta és káposztaféléknek is hihetetlen nagy a kínálata, így ha csak petrezselymet szeretnék venni el kell olvasnom a címkéket, sőt már meg is kóstoltam nehogy rosszat válasszak. Az egyszerű sárgarépából is igen széles a választék. Különböző kiszerelésben, méretben, szeletelve, reszelve, bébirépa és mikrózható bébirépa formában is kapható. Szinte évszaktól függőetlenül minden lehet venni amit csak szeretnék, epret, málnát, barackot és ami meglepő, hogy az ízük is jó viszont ki tudja mit tartalmaznak.

Néhány külföldi szakácskönyvet még otthon áttanulmányoztam és nem értettem, hogy szinte minden recept miért tartalmaz répát és szárzellert. Az utóbbi, otthon igen kevés helyen kapható és igen drága. No, de nem itt. Ez a két zöldség az egyik legolcsóbb fajta, 5 lb répa (2,5 kg) 1,99 dollár és egy nagy csomag zellerszár 1 dollár alatt van. Így azóta mi is rákaptunk az ízére és mindenbe teszek belőle, olyan ételbe is, amibe nem is szerepel. Jó levesbe, de akár krémlevesnek is, salátába, összesütött tortilla lapba, de a lányok magában is szívesen elrágcsálják.

A gyökérzöldségek (zellergumó, karalábé, fehérrépa stb.) nagyon drágák és az ízük is teljesen más. Eleinte próbálkoztunk a fehérrépával, de most már inkább kihagyjuk mindenből.  20 dkg gomba kb. 2 dollár, így hiába nagy kedvencünk talán kétszer, ha ettünk mióta kint vagyunk. A borsó, apró és édes, szinte főzni sem kell. A lányok a fagyasztóból kivéve is csemegéznek belőle miközben főzök. A jégsaláta szintén 1 dollár és sokáig eláll, így ez is mindig van itthon. Az Aldiban 3 darab összecsomagolt zöldpaprika is 1 dollár körüli van, de már nagyon hiányzik az otthoni sárga Tv paprikra,  paradicsom, a retek és az újhagyma így tavasz közeledtével.

A legjobb viszont az lenne, ha itt is lenne gy jó kis magyar piac, ahol igazi zöldség-gyümölcsöt lehetne kapni, amit az árusnénik maguk termelnek!

No comments:

Post a Comment