Pages

Wednesday, June 27, 2012

KEDVENC GYEREKKÖNYVEINK


Indulás előtt gondosan összeválogattam pár mesekönyvet, hogy ezzel is biztonságot adjunk az idegen környezeben az esti altatáskor a lányoknak. Egy pár hétig estéről estére ugyanazok a történetek ismétlődtek, majd a cserkészeten egy magyar anyukától több doboznyi angol és magyar gyerekkönyvet kaptunk. Így már nagyobb lett a kínálat és ezek közül is van pár kedvenc, amit biztos haza fogunk vinni. Miután könyvtárba is beiratkoztunk a kínálat egészen kibővült. Leginkább én válogatom ki, hogy miket hozunk haza, de már a lányok is rábukkantak egy két gyöngyszemre, amiket én is nagyon megkedveltem.
  
Ezeket a könyveket leginkább a nyelvtanulásra és  ismeretszerzésre használjuk. A történetük és a nyelvezetük végtelenül egyszerű, szerintem nem is feltétlenül Emese korosztályának való (ennek ellenére több olyan is van közöttük amit az oviban is mesélnek nekik) viszont kifejezetten hasznos neki az angoltanulásban.

Az igazi nagymeséket, mint Hamupipőke, Csizmás Kandúr, Rőt hajú Istók illetve a kortárs szerzők könyveit természetesen magyarul mesélem nekik, hogy ezzel ne vegyem el a mese igazi értelmét, élményét. Nóri kedvenc könyveit természetes a méretük is meghatározza, azaz mindegyik egészen kicsi. Ezeket szinte megszakítás nélkül hosszabbítottuk meg a könyvtárban, vagy egy másikból hoztuk ki mikor már nem lehetett. (Végül egy párat meg is vettünk, amit haza is szeretnénk vinni.)

The wheels on the bus
Ennek a könyvnek és dalnak itt van létjogosultsága, hisz ki sem kell lépni az utcára, elég kinézni az ablakon, hogy az ember két-három sárga buszt lásson naponta. Az éneket még mozdulatokkal is lehet kísérni, így ez abszolut kedvence a gyerekeknek.

When you were inside mommy
A téma aktualitása miatt (szomszédék), de egyébként is a lányok mindig nagy kedvence a kisbaba téma. Rendszeresen szülünk, mi is Zolival és ők is babákat, macikat, zsiráfokat..., de azért az igazi kisbaba léte is foglalkoztatja őket. Ez a könyv nekik, peddig tökéletes ebből a szempontból.
Pumpkin Patch Party
Ez az egészen kicsi, kihajtható füles könyvecske a Szezám utca alkóit kísérei végig egy Hallowen napi mulatságon. Tavaly októberben ők is voltak a szomszédos házakban finomságot gyűjteni, pumpkin farmon kirándulni, így már ez a könyv is értelmet nyert számukra.

Maisy
Maisy egér kalandjai egészen kicsiknek szól 1-2 éveseknek. Emese azért kedvelte már a kezdetekben is, mert szinte fordítás nélkül megértette, Nóri pedig azért mert neki is könnyű volt követni a történetet.
Emesének próbálok olyan könyveket keresni, ami segít megérteni vagy feldogozni az óvodával kapcsolatos életét, eseményit, pl. miért jó oviba menni, farmra kirándulunk, Valentin nap, anyáknapja stb. Őt az állatmesék helyett inkább azok a történetek kötik le, ahol emberi szereplők vannak és leginkább a rózsaszín kislányok. Mert itt rózsaszín mesével van tucatszámra.

I am a big sister - Dora
Számos Dora füzetünk van már, amik azonosak a mesefilmmel. Ezek szerintem kölcsönösen segítik az angolozást. Ezek közül is a nagy kedvenc, ahol Dorának ikertestvérei születnek, ami persze csak a végén derül ki meglepetésképpen.

Pinkalicious-ről már szóltunk a limonádéárusos bejegyzésben, de nagyon jó más kalandjai is vannak!

Lola és Charlie
Ezzel a mesével már korábban is próbálkoztam, de most ért célba. Valószínűleg mert hosszabb, nem olyan kiszámítható, azonos felépítésű, mint a Dora. Most már mesefilmben is nézzük. A kedvencünk:


No comments:

Post a Comment