Pages

Thursday, June 28, 2012

OLD FORT NIAGARA

Múlt héten kis történelmi időutazásban vettünk részt (igen Amerikának is van történelme mégha rövidebb is) és egy kis betekintést kaptunk az 1812-1815 közt zajló amerikai függetlenségi háborúba az angolok ellen.

Old Fort Niagara-ba látogattunk el, ami egy erőd az Ontario tó és a Niagara folyó találkozásánál.

Mint megtudtuk stratégiai az elhelyezkedése mivel, aki ezt a pontot uralta, az kontrollálni tudta a vizi kereskedelmet, ami a nagy tavaknak köszönhetően igen fontos volt akkoriban. Ez volt a leghatékonyabb útja, hogy az óceánról közvetlenül árukat juttasanak el az ország belsőbb részeibe.

Jókor mentünk mert volt túravezetés és a bicentenárium miatt különböző programok. Még lőttek is a muskétások, jó nagy zajt csapott! Emese: "De tudtuk, hogy nem kell félni mert velünk van Isten"

Az erődöt 1750 körül építették a franciák mint egy kereskedelmi pontot, máshogy nem kaptak rá engedélyt a helyi indiánoktól, akiké a föld volt. Az átejtés hamar kiderült, amikor meglátták a kő épületet ágyúnyílásokkal a tetőn, de mivel fontos volt a kereskedelem az indiánoknak is valahogy megoldották egymás közt. Nekik főleg puskára volt igényük, de az asszonyoknak vettek különböző ékszereket és a ruhák is jól jöttek.


De katonák élete nem csak játék és mese, hallottál már arról, hogy az európai elítéltek választhattak a börtön vagy külföldi katonáskodás között. Így jutottak ki nagyrészt 6-8 évet szolgálni. Voltak kb egy tucatnyian egy szobában, ahol aludtak ettek és a sarokban vödörbe **ztek.


Miután jó sok mindent megtudtunk kerestünk egy játszóteret, szaladtunk lefele a domboldalon és a tó parton köveket dobáltunk.


No comments:

Post a Comment