Pages

Wednesday, June 13, 2012

SULIS ESETTANULMÁNYOK


Az amerikai üzleti oktatásnak számtalan előnye van. Az egyik ilyen az, hogy az oktatók rengeteg életből vett példát használnak, amivel viszont szorosan összefügg az is, hogy itt rengeteg minden történik. Ha megnézzük, hogy a világon az egyes szektorokon belül kik a vezető vállalatok, akkor rá kell jönni, hogy nagy részük ezeknek amerikai. Az egyik barátom úgy fogalmazta a kiutazásunk előtt, hogy „Amerika? Onnan  jön a fény!” értve ezalatt azt rengeteg ötletet, szocializációs jelenségeket, új termékeket és szolgáltatásokat, amik innen terjednek el.

top 10 márka világszinten
Az itteni embereknek ez természetes, hogy ismerik ezeket a hatalmas itteni vállalatokat hiszen látták, hogyan növekednek és látják a cégvezetőket különböző műsorokban, újságokban nyilatkozni. Az egyes döntéseiknek pedig közvetlen hatása van mind gazdaságilag mind szociálisan. Elképesztő, hogy mekkora és milyen cégek foglalkoztatnak itt a környéken is és, hogy egy pár óriás cég története ebből a régióból indult (IBM, Xerox, Kodak).

Az iskolában mindez úgy jön át, hogy az egyes órák anyagát mindig tudják valamilyen „helyi”, a valós életből vett példához kapcsolni. Néha csak a tananyagot szemléltetik vele például adott cég honlapján található információval, videóval néha pedig megtörtént esetekkel.

Ehhez kapcsolódóan a számonkérés is sokszor esettanulmányok kapcsán történik. Kiragadnak egy vállalatot egy adott kérdéses szituációval és az adott helyzetre kell megoldási javaslatot találni. Könyebb esetben csak a leírt eset kapcsán, nehezebb esetben viszont az esetet ötvözni vagy összehasonlítani kell a jelenlegi helyzetükkel, amihez kell némi kutatás a cég honlapján vagy az éves beszámolójában. Ezt még azzal is meg tudják spékelni, hogyha esetleg csoportmunkában, prezentálással együtt történik a számonkérés.

Van munka ezekkel, de az így kidolgozott esetekkel sokkal többet lehet tanulni. Bármilyen hasonló probléma esetén pedig sokkal könyebben lehet párhozamot vonni egy másik vállalat problémájával mint egy tankönyvbeli elmélettel. Egyik csoporttársam mesélt a múlt heti állásinterjújáról, ahol épp egy ilyen sulis esettanulmányból tudott ötletet meríteni és bedobni interjú közben! Szóval hasznosak, érdekesek bár néha azt gondolom a mennyiségre, hogy kicsit sok a jóból J

No comments:

Post a Comment