Pages

Saturday, September 3, 2011

ELSŐ HÉT AZ ISKOLÁBAN


Szóval elkezdődött, de ez azt hiszem nem elég erős szó ez hozzá, mélyvízzel indítottunk.
4 tantárgyam van, a hét első négy napján esténként.
Első tantárgy, hétfőn az MIS (Management Information Systems ~ Vállalatirányítási rendszerek) mely félig gyakorlat (excel, access, project, html) félig pedig egy könyv. Itt szembesültem először az itteni könyvárakkal, ez az egy könyv 234$-ba kerül ~ 46 000Ft!!! Persze ettől nem ijjedtem meg, azt hittem, hogy a könyvtárból kikölcsönzöm, aztán majd jól lefénymásolom. No de ez nem Magyarország, amikor rákérdeztem a könyvtárban, hogy bent van-e a könyv teljes természetességgel mondták, hogy tankönyveket nem tartanak, azt minden diáknak meg kell venni. Ismerős meg egyelőre nincs akitől el lehetne kérni...
Ugyanakkor a tanárok pedig nem cécóznak ebben a félévben minden tárgyból 12-14 óra van, így haladni kell, főleg, hogy minimum 500 oldal egy könyv. Így már jövő hétre se kevés leckét adtak fel. Mindezt persze úgy, hogy az első órára nem olvastál el semmit, mert könyved se volt, így azt is pótolni kell, a második óra anyagát pedig előre el kell olvasni! Az órán pedig már aktívan, kérdésekkel tudsz részt venni.
Második tantárgy a Financial Accounting ~ Számvitel, de elsőre úgy tűnt, hogy inkább a mérleg, eredménykimutatás, cash-flow elemzés lesz előtérben. Meglátjuk.
Itt egy 780 oldalas könyv van és már rendesen megszórtak házival. Első négy fejezetet el kell olvasni, 6-8 példa házi és plusz pontokért még feladott 2-3 példát. Úgy, hogy könyvem még sehol. A házik pedig részét fogják képezni a jegyemnek, a tananyagból pedig kvízkérdéseket fogunk kapni, szintén hozzájárul a jegyhez.
Ekkor kezdődtek az éjszakai internetezések, hogy honnan a legolcsóbb és leggyorsabb megrendelni a könyveket. Hogy miért ilyen drágák? Valószínűleg a szerzői jogdíjak miatt, továbbá minden évben csinálnak belőle egy új kiadást, hogy az előző évi használtat se legyen érdemes megvenni. A szövegben nem sok mindent változtatnak, de összekeverik a feldatok sorrendjét és kicsit elcsúsztatják az oldalszámozást. Épp elég, hogy az előző használhatatlan legyen már. Szerencsére egy-két tanár rendes és megelégszik az utolsó előtti kiadással is akár.
Szerda este organizational behaviour ~ emberi erőforrás óra volt. Itt három könyv van, itt is lesznek csoportos feladatok, beadandó irományok. Viszont kvízkérdésekből mindig pár diák készül a többiek pedig ezt írják meg órán. Ezen kívül tananyagból is kell majd készülni kiscsoportosan és prezentálni az egész osztálynak.
Csütörtökön egy gondolatébresztő óra van Managerial Environment & Ethics ~ Etika. Arra megy rá, hogy etikusan, körültekintően gondolkozzunk és ne csak egyszerűen végezzük a rutin feladatainkat és hogy ne csak anyagi szempontokat vegyünk figyelembe egy döntés meghozatalánál.
Pár dolog teljesen összecsengett az én gondolataimmal, érdekes lesz.

A tanrenddel járó leterheltségtől eltekintve nagyon pozitív vagyok. Nagyszerű tanárok vannak, kivételesen jó előadóképességűek is, jók a csoportlétszámok (25-35 fő), felszereltek a tantermek és ezt ki is használják a tanárok. A jegy több részből áll össze és egy egész féléves teljesítményt mutat nem csak egy félévi vizsgát, ezáltal némileg jobban befolyásolható, ha az ember megcsinálja a házikat, beadandókat, prezentációkat akkor akár az érdemjegy 40%-át már el is éri. Minden oktató kb 10%-os részt betud az órai munkának a többi pedig marad a vizsgákra, kvízkérdésekre.

A könyvvásárlással egyelőre jól állok, 195$-t költöttem a négy tárgy könyveire, de majd csak jövő héten derül ki, hogy mindenből jót(elfogadhatót) vettem-e és mindegyik időben megérkezik-e az órákra.

1 comment:

  1. Kérd kölcsön a csoporttársaidtól a könyveket, és azt fénymásold le! :) Vagy a fénymásolás is húzós?

    ReplyDelete