Pages

Wednesday, September 28, 2011

SZEMLÉLETMÓD

Úgy érzem, hogy rengeteget tanulunk, tapasztalunk idekint. Hihetetlenül sok élmény és változás vesz körbe minket. Mindannyiunkkal zajlanak az események. Iskola, óvoda, Zsuzsinak angoltanulás, új környezet, itteni magyarság, rendezvények, körülöttünk levő emberek és a lakótársaink! Mindezek mellett biztosan hagytam is ki jópárat. Olyanok is vannak, amiket még emésztgetünk kell, vagy összetettebbek. Hirtelen rengeteg minden megváltozott.

Az iskolában határozottan az üzleti etika óra az, ami a legtöbb gondolatot hozza be. Másról se szól az óra, mint aktuális hírek megbeszélése, különböző vélemények képviselése és azok rágicsálása. Természetesen valamit az anyaggal is haladnánk, de azt a tanár is másodlagosként kezeli. Emellett sok olyan gondolat is van, ami az itteni amerikaiakkal, vagy akár a kinti magyarsággal kapcsolatban érdekesek. Külön témakör az itteni vallásosság, politikai dolgok, hogy már egy évvel a választások előtt csak erről hallani, vagy különféle liberális irányultságaik. Bocsánat, hogy egyiket se fejtem ki, de bennem is sokszor még formálódnak ezek.
Aminek viszont nagyon sokat köszönhetünk az itteni lakótársaink a West Tupper-ben. Elsősorban velük tudjuk rögtön megosztani, megbeszélni az újdonságokat. Zsuzsinak néha már olyan érzése volt, mintha a Jóbarátok-ba csöppentünk volna, annyi eltéréssel, hogy a hat felnőtt mellett itt három gyerkőc is van.
És ha már itt ennyien vagyunk érdekes, hogy hiába ugyanazt látjuk, vagy tapasztaljuk saját magának ezt mindenki picit más lépésekben bontja le. Például Máté, aki pszichológus teljesen más megközelítéssel él a világ dolgai felé mint én. Én egyszerűn látok valamit, felsorolásszerűen jönnek az érzések, vélemények és valami egészen fekete-fehér vélemény megfogalmazódik belőle. Ugyanakkor Ő megnézi ugyanazt a témát minden egyes szereplő szemszögéből, hogy ez hogyan alakulhatott ki, vajon milyen okok vannak mögötte, biológiai, lelki, vagy környezetbeli stb stb. Egészen széles spektrumon mozog, ami nekem a gyors üzleti világhoz képest valami teljesen új.

Egyetlen bánatom volt összesen ezzel kapcsolatban, hogy a bennem kialakult „tipikus” pszichológus képemet így félre kellett tennem Vele kapcsolatban. 
Lehet, hogy Bud Spencer filmek alapján nem mindig lehet általánosítani? J 
Ezen még gondolkoznom kell...

No comments:

Post a Comment