Pages

Tuesday, May 15, 2012

NIAGARA POWER PLANT


Egyszerűen elképesztő! Úgy indultunk Neki ennek a kirándulásnak, mint egy gyárlátogatásnak, vagy ingyenes kiállításnak, de ennél sokkal többet kaptunk. Kiemelkedő mérnöki, emberi teljesítményt amit egy számomra szinte hihetetlen összefogással értek el.

A világ egyik legnagyobb vízi erőműve működik a Niagara vízesésnél szinte észrevétlenül már több mint ötven éve! Mindez pedig úgy, hogy magánál a vízesésnél semmi nyoma nem látható ennek!
a vályat egy  korabeli fotón



Ezt úgy sikerült megvalósítaniuk, hogy a Niagara folyó vízhozamának mintegy felét két mestreséges csatornában (amik egyenként 20x30 méter átmérőjűek) átterelik a vízeséstől pár kilométerre levő erőműhöz és víztározóhoz. 
az építés során átrendezték a várost is

Ezáltal mind a természeti szépséget mind pedig egy hatalmas energiaforrást hasznosítanak.
Az erőmű területén működik egy látogatói központ, (ahol voltunk) és itt mindenféle érdekes eszközökön keresztül ismerkedhetünk a mágnesesség és elektromosság különböző eszközeivel és bemutatták az erőmű működését és történetét. Ezen utóbbi még mindig hihetetlen számomra. 

Mindössze három éve alatt 10 000 ember munkája által létrejött egy hihetetlen méretű erőmű, az ehhez kapcsolódó csatornákkal, transzformátorokkal, villamos hálózattal, infrastruktúrával! 
Mindez úgy, hogy az itteni időjárás igen szélsőséges.

Volt egy hatalmas terepasztal, aminél elmondták, hogy hogyan építették ki az erőművet, de ennél is jobb volt egy 10-15 perces videó, ami az építés idején használt filmekből lett összevágva. Aki erre jár, az ne hagyja ki!

A kilátás pedig lenyűgöző volt a teraszukról, monumentális erőművel és gyönyörű folyóval 120 méterrel alattunk.



A folyó túlpartján pedig Kanada, ahol szintén van egy hasonló erőmű.

No comments:

Post a Comment