Pages

Sunday, December 18, 2011

CANISIUS COLLEGE

1870-ben a jezsuiták alapították, és nevezték el Canisius Szt. Péterről, aki egyike volt az első jezsuitáknak. A kezdetben az egyetlen belvárosi épületből mára 37 jött létre, amelyek 58 hektáron helyezkedik el.

A Canisius College egyike az Egyesült Államok 28 jezsuita felsőoktatási intézményének.

Kb ennyit a hivatalos részről...



Maga az iskola magyar szemmel nézve szinte hihetetlen. Hatalmas területen fekszik, két metrómegálló közti területen (Egyik megállónál kezdődnek az épületek és egészen a másikig tartanak). Hogy a méreteket érzékeltessem: például van egy saját háromszintes parkolóháza is, de van egy komplett atlétikai centere is uszodával, focipályával két beltéri nagypályával. Az iskolaépületek között saját kisbuszok furikáznak megkönnyítve a közlekedést. 


A legextrább viszont a saját templom. Egy nagyon helyes katolikus templomról van szó, ami az iskolaépületek között központi helyet foglal el egy tér közepén. A tér minden oldalán pedig csak a Canisius épületei vannak.


Ahol egészen sok időt töltöttem az a könyvtár. Ez a főépület egyik szárnyában van és három emeletet foglal el. A fő szinten elég sok számítógépasztal van felszerelve kb 30-40, de laptopokat is lehet kikérni díjmentesen belső használatra. Mindenhova asztalok, székek vannak kipakolva és van két nagyobb tér, ahova különböző bútorok (heverő, fotelek, babzsákfotel szerű dolgok) vannak kitéve és a diákok szabadon rendezhetik maguknak a teret. Tologatható tábla is van ha valami csopotmunkához kellene. Vannak tárgyalóhelységeknek beillő tanulószobák, amik ideálisak csoportmunkához. Mindegyikben hatalmas LCD tv-vel, hogy a számítógép képernyőjét ki lehessen vetíteni rá.

A könyvtár fő szintjéhez kapcsolódik a Tim Hortons kávézója is, ami egy helyi kávézó-fánkozó és egyéb kajás gyorsétteremlánc tagja. Annyit érdemes róla tudna, hogy egy NHL-t nyert jégkorongozó után kapta a nevét, és köztudottan ez a lánc árulja a legjobb kávét és forrócsokit. A könyvtártémához azért kapcsolódik, mert a könyvtár felőli részen fotelek vannak kipakolva, nyugodtan lehet fogyasztani ott is, de az egész könyvtár területén is! Az iskolaépületen belül működik még egy Subway is, de ott nagyon nem szoktam megfordulni.

Az épületeket egyébként nem csak kívülről lehet megközelíteni, hanem összeköti őket egy földalatti alagútrendszer is, ami az iskolaterület 75%-át lefedi. Így télen nem kell ki-be mászkálni a hidegbe. Emiatt viszont az se meglepő ha vki a könytárban papucsban és térdgatyábanjelenik meg, mert a koleszéplületek is be vannak kötve a rendszerbe.

A diákok biztonságára saját közbiztonsági irodájuk van és éjjel-nappal működő járőrszolgálata, akik az iskolát környékező utcákon cirkálnak.

A tantermek mindegyikében van kivetítő, valamelyikben olyan írásolvasó is, ami szintén rá van kötve a projektrorra, és kb 40 főre vannak méretezve. Az eddigi óráimon 25 és 35 között mozgott a létszám, olyanról itt még nem hallottam, hogy nagyelőadó. Nincsenek olyan órák ahol egyszerre tanítják az egész „évfolyamot”. Biztos, hogy vannak nagyobb termek, voltam is ilyenben az orientáció során.

Díszelőadó pedig nem szükséges, mert erre van egy külön dóm szerű épület, hatalmas kupolával. Itt mindenféle rendezvények és előadások szoktak lenni egészen exkluzív a megjelenése.

Az oktatásról és a féléves eredményeimről majd külön beszámolok, egy héten belül várhatóak a jegyek!

No comments:

Post a Comment