Pages

Thursday, July 12, 2012

CORNING



üveg Hófehérke ? ruha
Corning a Seneca tótól délre, kb 20 km-re van, de nekünk azért volt különleges mert itt volt a szállásunk Noéminél és Sophie cicánál. A várost szinte mindenki az üveggyáráról és múzeumáról ismeri. Mostanában pedig az okostelefonok és tabletek üvegeiről is ismert. Természetesen mi is ellátogattunk, nyitásra elsőként érkezve. Már a bejáratnál láttuk, hogy maximálisan igényesen van kialakítva a múzeum, a kiállított tárgyakon kívül számos programban lesz még részünk.

Ezek kezdéséhez igazodva próbáltuk körbejárni a termeket. Hihetetlen csodákat láttunk, némelyikről meg sem mondtuk volna, hogy üvegből készült. 

vicces dolgok is voltak, itt például
egy óriás Nóri fej :)
Ezeket gyorsan megnéztük, mert a lányokat annyira nem kötötték le a vitrin mögötti tárgyak. Az első bemutatonál egy aprócska elefántot készítettek két üvegpálcikából. A láng fölött folyamatosan forgatták, melegítették és formázták az üveget, melyből a végén egy gyönyörű kis állat sikeredett.

A másik helyen különböző vastagságú üvegeket törtek össze és ezzel kapcsolatban mondtak néhány érdekes infót. Az üvegszálról tartott bemutató annyira nem volt látványos viszont két üvegfújó show-t is megnéztünk. 

Az első beltéri volt és egy vázát készítettek, amit élőben nézhettünk végig, de folyamatasan egy hatalmas kivetítőn is láthattuk, hogy mi történik pl. a kemencében. A végeredményt sajnos nem láthattam, mert kisebbikünket hívta a természet. 

A második üvegfújás már szabadtéren történt, ahol egy kisfiú rajzát készítették el. A bejáratnál lehetett alkotni és a annak a szerencsésnek, akinek kiválasztották az alkotását el is készítették üvegből.

A múzeumnak még volt egy hatalmas ajándékboltja is, ahol tényleg mindenféle dolgot be lehetett szerezni a tányéroktól, az ékszerektől a karácsonyfa díszekig. Egy másik épületben volt több alkotóműhely is, ahol ékszereket, apró tárgyakat lehetett készíteni, de ehhez a lányok még túl kicsik voltak és persze jól el is fáradtak.
Egy kis ebéd után feltöltődve sétára indultunk. A város egyetlen, de nagyon helyes sétálóutcáján nézelődtünk, kávéztunk, vásárolgattunk. Az érdekessége csupán annyi, hogy a vevők felőli oldal nagyon szépen van kialakítva viszont a boltok másik oldalán sötétben már nem mernék végigmenni. 

falevél - aranyhal
Eztuán következett a lányoknak az igazi szórakozás, egy hatalmas szökőkútszerű dolog, amit hivatalosan strandolásra, vízezésre alakítottak ki a park közepén. Számos család érkezett fürdőruhás gyerekekkel, annak ellenére, hogy a víz jéghideg volt. 

A lányok inkább csak a pocsolyában ugráltak, szaladgáltak, majd aranyhalat fogtak és főztek miközben mi a padon az árnyékban hűsöltünk.  

Kedves szállásadónk felajánlotta, hogy vigyáz a lányokra és megsétáltatják Sophie cicát egy közeli parkba, amíg mi megnézzük a másik múzumot, egy képtárat. A három szintes épületben indiánokkal kapcsolatos képek, tárgyak, alkotások voltak kitéve.

Mi nagyon jól éreztük magunkat, tökéletes kisváros egy hosszúhétvégére, vendéglátónknak pedig hatalmas köszönet! Mióta hazajöttünk itthon furcsa dolgok történnek. Nóri lányunk néha teljesen váratlanul Sophie cicává változik és akár egy-két óra hosszat is úgymarad :)

No comments:

Post a Comment