Pages

Sunday, July 15, 2012

INTERNATIONAL INSTITUTE OF BUFFALO


Megérkezésünk után hónapokig az International Insitute-be jártam angolt tanulni. Az intézmény eredetileg bevándorlóknak lett létrehozva, nagyrészt távolkeletieknek, araboknak, indiaiaknak, akik amerikában szeretnének letelepedni, munkát vállalni. A nyelvoktatás is erre, vagyis az életre helyezte a hangsúlyt. Az elején egy szóbeli teszt alapján soroltak be minket a csoportokba.

Az oktatás hétköznaponta három időpontban (reggel, déluán és este) folyt 3 órán keresztül. Az első tanáromat nagyon szerettem, érthetően és tisztán beszélt, az anyagot érdekesen adta le és magával ragadó volt a személyisége is. A második tanár már kevésbé volt energikus, de igazából nagy baj vele sem volt.  A nehézséget inkább a csoprottársak okozták számomra, aki saját  nyelvükre jellemző akcentussal beszéltek, ami miatt nagyon nehezen voltak érthetőek,  viszont az élet is ilyen. Nem mindenki született angol anyanyelvű.
Volt olyan tanuló is aki 70 éves kor körül járt és már jó pár éve az Institute-ban tanult. A feleségével közösen kezdte az első csoportban és szépen haladt előre, igaz már különböző szintre jutottak, de a szünetekben mindig beszélgettek. Voltak teljes családok is, ahol szülők és jó pár testvér tanult egyszerre.

Ami szimpatikus volt a helyben, hogy az oktatáson kívül próbáltak közösséget kialakítani, a tanulást izgalmassabbá tenni. Egyik hónapban ajándékot adtak annak a tanulónak, aki a legkevesebbet hiányzott, így egy kínai lány egy fordító készüléket nyert. Ősszel sütőtök farmra szerveztek kirándulást, hálaadáskor a tanárok főztek hagyományos ételeket a diákoknak, karácsonykor a Diótörőt mentek el közösen megnézni. 

egy fotó a netről
Hálaadáskor egy több kilós pulykát is lehetett nyerni, csak arról kellett a jelentkezőknek meggyőzni a csoportot, hogy őt válasszák meg szerencsésnek. Rövid beszédet kellett tartani, kinek is sütné meg a pulykát és miért is szeretné megnyerni. Pár hétig az egészséges táplálkozásról és az ételek biztonságos elkészítéséről tartott egy nő előadást és mindig csinált is  valami kóstolót ott a helyszínen. Más alkalommal pedig a pénzügyekkel, bankszámlanyitás, hitel stb. kapcsolatban volt prezentáció és ajánlottak fel segítséget is.
Az épületbe minden nap hozták a Buffalo News-t is, így a tanulók hozzájuthattak ehhez is ingyenesen. Legtöbbször egy-egy vezércikket beszéltünk meg, dolgoztunk fel.

Annak aki naponta jár és tényleg a tanulásra fordítja a szabadidejét, annak remek lehetőség a fejlődésre és a kapcsolatépítésre, ja és mindezt ingyen!

No comments:

Post a Comment