Pages

Friday, July 27, 2012

MONTREÁL


Egy thousand islands (ezer sziget) régióval és Montreállal egybekötött hosszúhétvégét töltöttünk el.
Montreállal kapcsolatban különösebb elvárás nélkül érkeztünk. Tudtuk, hogy nagyváros és, hogy azért vannak jelentős események itt mint a Forma 1 vagy a Montreáli kaszinó és sok látnivaló szóval nagyvárosi hangulatra készültünk. Egyik kedvenc filmem, a Montreáli bankrablás Belmondo-val a főszerepben, így azért némi izgatottság is volt, hogy milyen is lesz az a bank és, hogy ott lesz-e J Belmondo-t végül nem, de bank-ot azért láttunk!

sok motor volt
Mielőtt elindultunk és csak a neten nézelődtem egy dolog volt érdekes, hogy két honlap is franciául nyitott és úgy kellett nyelvet váltani. Tudtam, hogy ez egy vegyes angol-francia régió, de mint kiderült, ebben tévedtem.

Hihetetlenül hangzik, de mindenki franciául beszél, 10 rádióadóból 9 francia, minden franciául van kiíírva, még a stoptábla is. Még a Mc Donaldsban is francia zenét játszottak. 

Valahogy olyan sztereotípiák élnek bennem, hogy a franciák nem szeretik az angolokat, amerikaiakat. Itt pedig a „Kanadai franciák” mégis amerikanizálva vannak. 
Hosszúkávét isznak, amerikai autókkal járnak és New York Yankees-es baseball sapkát hordanak. Furcsa, érdekes volt mindezt látni.

A város is amolyan átmenet Európa és Amerika között. Nagyon hangulatos belvárosi sétálóutcás részek vannak, kedves kis éttermekkel, butikokkal, kávézókkal mégis a főbb utak mellett megtalálahatóak a klasszikus amerikai gyorséttermek, bevásárlóközpontok. 

Gyönyörű templomaik és bazilikáik vannak. Bazilikából néggyel találkoztunk, ebből hármat belülről is megnéztünk sőt, az egyikhez még egy privát és ingyenes túravezetést is kaptunk!




Még egy közép-európai kisboltot is találtunk, ahol magyar eladónő volt, aki maga készítette az almáspitét, sütiket és többféle jellegzetes magyar dolgot árult! Nagymama lekvár is sorakozott a polcon egyenesen Nyíregyházáról!

No comments:

Post a Comment